Založ si blog

Tridsať rokov po Víťaznom Novembri – úvaha štrngajúceho

Pred 30-imi rokmi sa zrútil komunistami spravovaný a ospevovaný socialistický režim v bývalom Československu. Mal som vtedy po tridsiatke. Prežíval som jednu zo zlomových udalostí dejín Slovenska, ktorá skôr či neskôr výrazne zasiahla všetkých. Nechcem a ani neviem napísať kvalitnú  kritickú analýzu tých udalostí.  Dám pár svojich pohľadov.

Predovšetkým: Pokrytectvo je už v názve. Nežná revolúcia je oxymoron – logický nezmysel. Revolúciou zvrhávam niekoho, kto je pri moci a robím to proti jeho vôli. Nežnosť pri zabíjaní králikov? Nevkusné, absurdita na kvadrát. Tak ako nemôžem nežne zobrať malému decku rožok, pokiaľ ono ho ešte stále chce.

Veci boli dohodnuté, komunisti pochopili, že tento boj sa už nedá ďalej viesť a treba moc odovzdať s minimálnymi újmami. Stalo sa. Ľudové milície čučali, herci a disidenti moralizovali o dušu, študent Šmíd hral zabitého. Teátro pre blbých ako vyšité. Policajt mláti obuškom demonštranta, videl som ten rovnaký záber asi 89 krát.

Na námestia chodili desaťtisíce ľudí omámení novými nádejami na lepší život, ľudovo povedané na dlhú klobásu a krátku kázeň. Ja medzi nimi, skôr zo zvedavosti ako s vierou. Ivan Hoffman cukruje Sľúbili sme si lásku, jedna z Vášáryových hysterícky kvíli Láááska, láááska, láááska, Kňažko veľkolepým basom Vytvára koridory, ľudia robia peňažné zbierky na mieste. SNP-čko je v tranze. Hlavne sa všetci boja násilia. Štepka sa prekecne, takmer kazí hru, že Nie k lopatám, ale lopatami na nich. Typický kecavý inteligent, bonmot v každej situácii. Dav stŕpne. Len nie násilie, my sa chceme iba milovaním oslobodiť od neslobody. Žiadne NATO, žiadni nezamestnaní, ani žobráci, my vylepšujeme režim, slobodné voľby, žiadni nenažraní oligarchovia, sloboda a spravodlivosť! Všetci nekomunisti takí dobrí a slušní – ten morálny kŕč a gýč nemohol vydržať a chvalabohu ani nevydržal.

Teraz po rokoch sa mi otvorili oči. Žlté revolúcie, slniečkárske námestia, Slušné Slovensko. Zase sa teatrálne moralizuje, zase sa bojuje o moc prostredníctvom komparzu. Vždy sa nájdu tí, ktorí ťažko chápu a ľahko veria. Plné kostoly, plné námestia, bláznivé nádeje. A pričinliví moderátori k tomu.

Tak ako jedni potrebujú veriť, iní stále potrebujú bojovať. Padli zlí komunisti a štbáci, nastala hryzba  zlého Mečiara. Odišiel Vladko, prekážkou nášho šťastia sa stáva hranol a opilec Fico. Je to stále rovnaké, v mene skupinových záujmov sa vyťahuje morálka a tá rozdúcha u jednoduchých opak morálky nenávisť. Boj za viac čohokoľvek  je pre nenásytných zmysel života. Perpetuum mobile, nebojuj debile! Malú dušu poznávam podľa absencie vďačnosti. Komunisti, Mečiar, Fico. Nič dobrého nedali? No, zbohom hlava dubová!

Socializmus bol pozitívny pokus o sociálnu rovnosť. Nevydržal ekonomickú súťaž s kapitalizmom. Kolektivizmus vyžaduje cielenú výchovu a ideológiu. V ľuďoch je evolučne kódované sebectvo, prelomiť ho je možné, ale iba v izolovaných podmienkach. Nemožno vychovávať socialistické mníšky ku službe spoločenstvu, keď cez hranicu pozorujú vyčačkaný individualistický bordel v plnej prevádzke.

Životy mojich rovesníkov vrátane mňa sa stali účasťou na eufórii roka 1989 a nasledujúceho obdobia plnšie a bohatšie. Zažili sme takzvanú totalitu s jej utópiou sociálnej rovnosti a spravodlivosti, teraz zažívame vytriezvenú demokraciu s jej slobodne riadenými voľbami a netlmeným politickým štekotom.  Vlastníme veľa zážitkového materiálu k získaniu nadhľadu, plastického videnia a priblíženiu sa pravde. Ako s tým naložíme, je na každom z nás.

P.S.  Nežná aj inšpirovala. Tesne po revolúcii požiadala moja manželka a matka našich detí o rozvod. Ju Ivan Hoffman nezblbol a promptne sa oslobodila na môj úkor. Ach, jaj.

Pocta Arthurovi Lundqvistovi

29.10.2021

Amatérski komentátori slovenských politických hryzovíšť, medzi ktorých sa občas radím, nevenujú veľkú pozornosť kultúre jazyka. Príkladom kritickej nespokojnosti na vysokej jazykovej úrovni je báseň Arthura Lundqvista, v preklade Milana Richtera. Všetko sa snažme robiť čo najlepšie.

Zbabelosť poslanca Tarabu

22.10.2021

Kreslený humor obľubujem od detstva. Pamätám si – ako 14-ročný – v Smene na karikatúru, na ktorej chlapík čerstvo vyplazivší sa z púšte mieri k stánku z knihami. Vtedy nie a nie pochopiť o čo ide – darmo, bol som mladý. Dnes rozumiem predsa len viac mnohému a aj preto tento príspevok. Výhonkom kresleného humoru je politická karikatúra. Niekedy býva úderná a [...]

Pic sem, pic tam

11.10.2021

Svetom uznávaný anglický dramatik Wiliam Shakespeare v jednom zo svojich najznámejších kúskov necháva hlavného hrdinu riešiť zapeklitú dilemu – byť či nebyť? Náročnosť otázky pre hĺbavejšieho návštevníka predstavenia nie je vôbec priveľká. Veď je jasné, že príroda odpovie aj za nás a „pôjdeme tam všetci“ . Navyše bežný [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 9710x
Priemerná čítanosť článkov: 1618x

Autor blogu

Kategórie