Založ si blog

Zbabelosť poslanca Tarabu

Kreslený humor obľubujem od detstva. Pamätám si – ako 14-ročný – v Smene na karikatúru, na ktorej chlapík čerstvo vyplazivší sa z púšte mieri k stánku z knihami. Vtedy nie a nie pochopiť o čo ide – darmo, bol som mladý. Dnes rozumiem predsa len viac mnohému a aj preto tento príspevok.

Výhonkom kresleného humoru je politická karikatúra. Niekedy býva úderná a trefná, inokedy balansuje na hranici vkusu, nezriedka nadbieha duševným slabingerom alebo je škrtená mentálnymi možnosťami karikaturistu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedávno bola zverejnená satirická kresba pána Danglára. Nespadol obrázok z Marsu na matičku Zem, ale reaguje na politicko-spoločenské udalosti týchto dní. Presnejšie, konkrétnu malichernú udalosť rozmačkanú politicky zainteresovanými na spústu politického smradu. Poslanec Taraba – ako podstatný detail treba spomenúť, že opozičný – asi z nekalých politických dôvodov – ako ináč v dnešnej dobe – zverejnil na svojom statuse verejne dostupnú fotografiu prezidentkinej neplnoletej dcéry. Dievčina možno začína kariéru modelky, keďže vystúpila prvýkrát na móle za podpornej a iste nie opomenuteľnej účasti mamy. Ako nepodstatný detail by mohlo byť spomenuté, že prehliadku organizovala a prezidentkinu dcéru etablovala agentúra, ktorej majiteľ priaznivou zhodou okolností má na starosti garderóbu hlavy štátu. Dobrá motanica! Čo čert nechcel a Taraba iste škodoradostne očakával, na jeho statuse sa rozvinula čulá diskusná aktivita na účet rádoby hviezdičky. Na fotke je totiž vidieť dievča, ktoré sa pre potreby módneho návrhára spotvorilo pod obraz boží. Vlasy fuč, obočie akoby ho maľoval maskér prenasledovaný Parkinsonom, znamienko nechajme na pokoji. Tu treba dodať: Módne návrhárstvo sa vyvíja podľa vlastných pravidiel, žije si svojim životom. Neotročí kráse ženy, nenadbieha pudovému vkusu mužov a už vôbec nie názorom konzervatívnych politikov a ich sympatizantov. Dcéra má rysy tváre aj na matku a pozorné oko si vie všimnúť, že keď sa dostane z dosahu módnych návrhárov a počká polroka, kým dorastú vlasy, môže byť atraktívna aj pre mnohých mužov bežného zamerania. Vizuál na fotke však aktuálne nesie iba progresívne posolstvo: Na kráse nezáleží, na pohlaví nezáleží. A ja dodávam – ani na peniazoch, pokiaľ ste z dobrých kruhov a medzikruží.

Vznikla náročná situácia, keďže Tarabovi priaznivci prášili mladicu hlava nehlava až neplnoleté perie lietalo. Nikto vo verejnom priestore nie je ušetrený hejtu, pani Čaputová si fandí ak chce vip režim na hejtisku. Aj Habera neľútostne eliminuje začínajúce speváčky, ktoré bez ošetrených kramflekov sú mu vydané na milosť a nemilosť… Ešte stále to mohlo nie trápne dopadnúť. Lenže, mama sa nezdržala a neprimerane zjazdila Tarabu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okrem mamy aj pani prezidentka nevyužila jednu z mnohých príležitostí, ktoré jej dáva úrad. V tomto prípade to bola príležitosť mlčať. Môže byť sympatická jej snaha brániť si dieťa pred škaredým svetom, lenže volič ju volil kvôli inému a iste nepotrebujeme, aby sa nám pretŕčala so súkromím. Nech si svoje ego a egá priaznivcov čičíka do nemoty, ale občan preferuje silný charakter na prezidentskom stolci, ktorý vychováva krajinu svojimi adekvátnymi reakciami na dianie v štáte.

Danglár vie veľmi dobre, že vetry dujú dlhodobo istým smerom a urinovať proti nim povedie minimálne k strate džobov. Takže aj on musí byť vhodne natočený, aby nezačal smrdieť mocným majiteľom pravdy dnešnej doby. Danglárova presstitučná kresba ukazuje nejakú štíhlu ženu na vysokých opätkoch v okvietkovaných šatách stojacu nad otvoreným kanálom, do ktorého by nikto nevošiel ani v zlom sne, ale práve doň zrejme zdúchol Taraba, keďže mu trčí iba kravata. Vidíme aj muchy a závany odporných smradov, do bezpečia ktorých sa musel opozičný politik zbabelo uchýliť, keďže vystavil neplnoleté dieťa hlavy štátu hnusnému hlasu luzy. Slovami „Taraba vylez, ak si chlap“ ho kresba deklasuje ako muža, ktorý sa bojí ženy, teda iste je zbabelec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na tému zbabelosť by sa tu dalo podotknúť toľko, že máme aj skutočného investigatívneho novinára, ktorý iste nie je zbabelý, ale pre zmenu mu permanentne hrozí basa. Máme aj nebohého generála, ktorého manželke a dcére hrdinstvo otca pomohlo ešte menej… Mnohí z nás zažili konflikt s istými deckami a s prizerajúcimi otcami v pozadí v patričnom množstve a pozorne čakajúcich na zádrapku.

Nie, nie je Taraba zbabelý voči žene, je iba vycvičený k opatrnosti. Samozvaní demokrati bez morálnych zábran nás totiž k odvahe nevychovávajú bez ohľadu na miestami milo naivnú osobu na stolci.

Pocta Arthurovi Lundqvistovi

29.10.2021

Amatérski komentátori slovenských politických hryzovíšť, medzi ktorých sa občas radím, nevenujú veľkú pozornosť kultúre jazyka. Príkladom kritickej nespokojnosti na vysokej jazykovej úrovni je báseň Arthura Lundqvista, v preklade Milana Richtera. Všetko sa snažme robiť čo najlepšie.

Pic sem, pic tam

11.10.2021

Svetom uznávaný anglický dramatik Wiliam Shakespeare v jednom zo svojich najznámejších kúskov necháva hlavného hrdinu riešiť zapeklitú dilemu – byť či nebyť? Náročnosť otázky pre hĺbavejšieho návštevníka predstavenia nie je vôbec priveľká. Veď je jasné, že príroda odpovie aj za nás a „pôjdeme tam všetci“ . Navyše bežný [...]

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 9792x
Priemerná čítanosť článkov: 1632x

Autor blogu

Kategórie